17 januari 2010

Keramik i arkitekturen

Nu läser jag ”Keramik i arkitekturen” av Sofia Tjernström. Utifrån begreppet arkitektonisk keramik beskriver hon ur olika infallsvinklar den historiska utvecklingen från forntida byggnadsverk till dagens offentliga utsmyckningar. Man kan bland annat läsa att drejningen utvecklades runt 3000 f.Kr. i Mesopotamien och att drejskivan kom till Norden först på 1000-talet e.Kr.

Det som slår mej under läsningen är hur lite arbetsmetoderna har förändrats, som i stort sätt har varit de samma de senaste tusen åren. Den största skillnaden är att vi har hjälp av elektriciteten och en del maskiner så som elugnar och eldrejskivor.

Jag vill varmt rekommendera denna bok till alla som är intresserade av keramik och historia. Den är mycket välskriven och Tjernström har också god kunskap i den keramiska tillverkningsprocessen.

4 kommentarer:

Anna tassar in.. sa...

Ja men du så intressant..min dotter har läst en massa om arkitektur och är som du fascinerad av konsten och materialet i byggnader..

Vet du vad jag tänker på..när jag var i Lissabon..där var det verkligen utsmyckade hus o byggnader..men jag vet inte kanske mer ...typ kakel..kan man kalla det keramik? Hmmm..jo men kanske..

Cecilia sa...

Jo du har helt rätt Anna. Kakel och tegal är keramik. Europeerna har inte tillfört så keramisk kunskap. Det vi kan och gör i dag har sitt ursprung i orienten, från ostindiskt porslin och islamisk keramik.

Sen har vi ju självklart utvecklat kulturella skillnader i uttrycksformer. Framför allt här i norden har vi ett stramare formspråk.

Ninni sa...

En bok för mig. Jag som kommit att tycka om kakel så mycket sedan jag bodde i Brasilien. Där används det ju precis som i Portugal både inne och ute, t.ex. till fasader som den på bokens omslag. Visst är det vackert!
Ska genast skriva ned boktiteln...
Tack för tipset!
Kram Ninni

Karin Wijk sa...

Intressant läsning låter det som. Läckert omslag. Ha en bra kväll!! / Kram